Nyhed

Udgivet d.

Portræt: Økonomiafdelingen har fundet melodien


Karen M. Jensen havde egentlig besluttet, at hun skulle være sin egen chef. Hun var selvstændig og tilknyttet Nordkysten som konsulent på et ERP-projekt. Men pludselig stod hun med en kontrakt i hånden og havde takket ja til jobbet som økonomichef for Nordkysten.

”Jobbet var at udvikle og automatisere afdelingen. Det vigtigste for mig har altid været den gode opgave og jeg så et meget stort potentiale i afdelingen med meget dygtige medarbejdere” siger Karen Jensen.

Bilag må kun være i hænderne én gang

Karen Jensen kom ind med en ny tilgang og strategi til økonomiafdelingens arbejde. Sammen med afdelingen etablerede hun en ny flow-styret proces med en filosofi om, at medarbejderne kun må have et bilag i hånden én gang. Processen må ikke gå i stå.

”Det er afgørende, at der er styr på processerne, og at vi arbejder sammen som et team. Hos os kender alle sine egne og kollegernes rolle og kompetencer. Det gør afdelingen meget effektiv,” siger Karen M. Jensen.

En 10 års rejse fra papir til digitale bilag og til kunstig intelligens

Samtidig har økonomiafdelingens strategi fokus på digitalisering og automatisering, og Nordkysten er på forkant med tendenserne indenfor økonomistyring. Allerede for 10 år siden begyndte Nordkysten at scanne bilag i stedet for at arkivere dem i mapper. Mængden af bilag er steget 15 procent det sidste år og i dag arbejder robotterne Walle X og Walle Y også i økonomiafdelingen. De håndterer virksomhedens købsbilag. De to robotter gør økonomiafdelingen i stand til at klare en større mængde arbejde med samme antal medarbejdere.

Plejer findes ikke i afdelingen, og der er en åbenhed og nysgerrighed på nye ting. Vi skal hele tiden vokse og udvikle os og være en attraktiv arbejdsplads,” siger Karen M. Jensen og fortsætter:

”Vi er alle på en fortsat rejse – lige nu undersøger vi mulighederne for at bruge mere kunstig intelligens i vores processer. Vi vil være en attraktiv, kompetenceskabende og givende arbejdsplads”.

Vores arbejde starter med teamwork

Økonomiafdelingens arbejde begynder længe inden bilagene rammer afdelingen, og derfor er det vigtigt, at der er dialog på tværs af alle Nordkystens afdelinger.

”Jo bedre data, vi får, des nemmere er det at processere bilag og fakturaer. Vi laver meget vidensdeling med vores kollegaer i andre afdelinger så alle er bevidste om, hvor vigtigt det er, at bilagene er forsynet med de nødvendige og korrekte informationer. Jo bedre og mere korrekte bilagene er, des hurtigere kan vi processere data og rapporter, som vores kolleger har brug for i deres beslutningsproces,” siger Karen M. Jensen.

Team-spirit og familie-ånd

Samarbejde er ikke kun et nøgleord i forhold til resten af virksomheden. Det daglige arbejde i økonomiafdelingen er også baseret på en stærk holdånd.

”Vi har fået opbygget en fantastisk videnstung afdeling, og jeg er stolt af mine medarbejdere,” siger Karen M. Jensen.

”Medarbejderne repræsenterer en god kombination af erfaring og idérigdom, det giver en ideel grobund for faglig sparring og udvikling” tilføjer hun og forklarer, at afdelingen er gennemsyret af den familie-ånd, der er i Nordkysten:

”Hos Nordkysten er der helt specielt. Her er en rar familiær stemning, og vi drager omsorg om hinanden.”

Økonomichefen som orkesterleder

Økonomiafdelingen har et højt ambitionsniveau for leverancer til Nordkystens øvrige afdelinger – bl.a. månedsrapporter. På præcis 10. arbejdsdag i hver måned afleverer økonomiafdelingen regnskab for den foregående måned. Det betyder noget for ledelsens handlemuligheder, at regnskabet afleveres så tidligt. Der leveres løbende business intelligence rapporter på bl.a. økonomi, HR, materiel, sager og kunder, så hele huset altid har opdaterede og korrekte data til deres beslutningsprocesser.

”Ambitionen er at levere så meget værdi til vores kolleger som muligt. De data, vi leverer, skal gøre vores kolleger bedre. Derfor lægger vi også vægt på at rådgive kollegerne, så de får optimalt udbytte af deres data” siger Karen M. Jensen.

Det høje ambitionsniveau kræver faste procedurer og automatiserede processer, så det er muligt at revidere og validere data i høj kvalitet. Men det kræver også dygtige medarbejdere.

”Det er kun muligt, fordi jeg har medarbejdere i afdelingen, der er dygtigere end mig på deres område. Jeg ser mig selv som en orkesterleder, der har et orkester med virtuoser på alle instrumenter. Jeg synes, at vi har fundet melodien,” siger Karen M. Jensen.

Rapportering afleveres internt i god tid

Årsregnskabet er et eksempel på de høje ambitioner. Revisionen kommer i uge fem og er færdige med at afstemme i uge syv, hvor man afleverer det færdige regnskab til ledelsen. Årets koncernregnskab er Karen Jensen ganske tilfreds med:

”Nordkysten er en velkonsolideret virksomhed med en sund økonomi. Vi har ingen gæld af betydning, og vores cash flow er blevet væsentlig forbedret. Det er udtryk for, at vi gennem flere år har fået en bedre styring fra toppen og ud i hele organisation.”

Karen M. Jensen fortryder ikke, at hun valgte Nordkysten frem for livet som selvstændig:

”Det er dejligt at være et sted, hvor man bekymrer sig om hinanden – og er med til at gøre en forskel i menneskers liv. Jeg bliver så stolt, når jeg kører gennem landskabet og ser vores biler og de mange forskellige opgaver, som vi udfører.”

Nordkystens koncernregnskab 2021 er offentligt 19. maj 2022 – klik her